Skip to main content

Nieuwe voorzitter Kinderboerderij

By 4 januari 2024Organisatie

Per 1 januari hebben we een nieuwe voorzitter bij Kinderboerderij De Kleine Meer.
Paul Verspeek neemt na 20 jaar afscheid in zijn rol als voorzitter. Hij draagt het stokje over aan Monique Vos.

Paul Verspeek is al sinds 1996 betrokken bij de Kinderboerderij. Eerst als tekenaar van de gebouwen en “bouwpastoor” en vanaf 2001 (met een paar onderbreking) als voorzitter. Mede dankzij hem is de Kinderboerderij door heel wat roerige jaren heen gekomen. Dat hij stopt, wil niet zeggen dat hij helemaal afscheid neemt.

Hij blijft wel betrokken bij de Kinderboerderij. Hij wordt algemeen bestuurslid en samen met broer Hans vormt hij al jaren het klusteam, dat elke woensdag op de Kinderboerderij de voorkomende klusjes onder handen neemt. Dat blijft hij voorlopig ook doen.

Paul blikt terug op zijn afgelopen jaren als voorzitter: “De eerste jaren bij de kinderboerderij verliepen heel goed. In 2009 behaalden we het ‘Keurmerk Kinderboerderijen’ waarmee we aantoonden dat we voldoen aan wet- en regelgeving en dat we goed beleid hebben met betrekking tot het verantwoord werken met landbouwhuisdieren. De periode na 2010 werd zwaar, in 2011 overleed onze oprichter en secretaris Toon Jansen en in 2015 overleed zijn vrouw Marijke, die al sinds de opening beheerder van de kinderboerderij was. Heel blij was ik dat alle vrijwilligers er hun schouders onder zetten en we door konden draaien. In 2017 kregen we weer met een tegenslag te maken. De gemeente wijzigde het subsidiebeleid waardoor we in financiële nood raakten. Bezwaar bij de gemeente en hulp van raadsleden die in een motie opriepen tot een structurele oplossing voor de kinderboerderij gaf soelaas. Diverse acties en het kunnen aantrekken van sponsors maakt dat we er op dit moment financieel goed voorstaan. Al blijft het hebben van voldoende sponsors altijd een onzekere factor.

Al met al heb ik al deze jaren met veel plezier leiding mogen geven aan vele betrokken vrijwilligers en hoop ik nog vele jaren deel uit te maken van deze prachtige club. Ik wens Monique veel succes als voorzitter.”

Met Monique Vos heeft de Kinderboerderij opnieuw een betrokken en enthousiaste voorzitter gevonden. Monique is ook geen onbekende. Ze is sinds 2020 dierenverzorger en sleuteldrager. Als sleuteldrager ben je, naast de beheerder, eerste aanspreekpunt en ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de vrijwilligers en de dieren, en de taken die voor die dag gepland staan.
Monique blijft dit doen, daarnaast wordt ze voorzitter van het bestuur. Thuis runt Monique samen met haar man een melkveehouderij. Hard werken en ondernemen zit in haar bloed.

Monique vertelt: “Ik draag de kinderboerderij een zeer warm hart toe. En met mijn liefde voor de dieren en de mensen die bij ons op de kinderboerderij werken, was het eigenlijk bijna een vanzelfsprekendheid om het stokje over te nemen van Paul. Al moet ik ook wel eerlijk bekennen dat ik er na een oriënterend gesprek met Paul en daarna thuis met mijn man toch een nachtje over geslapen heb. Maar toen wist ik het zeker, deze taak past bij mij en mijn liefde voor mens en dier! En zo ben ik er met vol vertrouwen ingestapt. Ik kijk er naar uit om samen met alle vrijwilligers de kinderboerderij mee te laten groeien in de huidige maatschappij, waarbij educatie, inclusiviteit en respect voor de wereld en elkaar hoog in het vaandel staan.”

Het bestuur en alle vrijwilligers danken Paul hartelijk voor al deze jaren tomeloze inzet en wensen Monique heel veel succes en plezier in haar nieuwe rol!

Leave a Reply